Articole, Carti

Autori români descoperiți în 2017

V-am spus că am reușit să citesc în anul care a trecut, 38 de cărți scrise de autori români. Pe unii îi știam (Cărtărescu, Lucian Dan Teodorovici, Camelia Cavadia), despre unii v-am mai scris și în acest articol, dar am zis să facem o recapitulare cu oamenii care scriu foarte bine în țara asta și pe care eu i-am descoperit abia în 2017 🙂

1. Marius Chivu – recunosc, i-am citit doar cele 2 cărți de călătorie, prin Himalaya și Anzi, dar am rămas foarte impresionată și sper ca în 2018 să-l descopăr și ca scriitor de ficțiune.
2. Lavinia Braniște. Deodamdată e scriitoarea mea preferată, chiar dacă unii spun să stilul ei e un pic prea întunecat și pesimist. Mie mi-a plăcut mult și “Interior Zero”, un roman foarte fresh, actual și franc, dar și colecția de proză scurtă, “Escapada”.
3. Ioana Bâldea-Constantinescu. Știți că unele cărți provoacă obsesii? Așa sunt eu de când am citit “Nautilus”. Nu numai că structura romanului și povestea mi-au plăcut foarte mult, dar de câteva luni am citit multă non-ficțiune (și despre Nautilus), am fost la aquarium la Barcelona ca să văd un nautilus și simt că dau peste tot de informații despre această făptură 🙂 Planul pentru 2018 e să citesc și “Dincolo de portocali”, de aceeași autoare.
4. Ioana Pârvulescu. Mi-a plăcut mult “Și eu am trăit în comunism”, dar acolo e doar o colecție de texte editată de Ioana Pârvulescu așa că surpriza plăcută a venit când am citit “Inocenții”, una din cărțile mele preferate din 2017. E cu copilărie, nostalgie, familie, peripeții. Mi-nu-na-tă!
5. Mara Wagner. Aștept cu mare interes următoarea carte a Marei. V-am recomandat “În spatele blocului” și ca lectură de vacanță și sper să-i căutați cartea în librării. E unul din autorii care merită promovați, citiți și încurajați pentru că mulți dintre noi ne regăsim în poveștile ei.
Radu Găvan. “Diavoli Fragili” a fost un roman destul de greu de digerat pentru mine, dar cu toate astea m-a impresionat foarte mult capacitatea autorului de a crea scene atât de crude. Reușeam să citesc doar în doze mici pentru că mă consuma foarte mult durerea personajelor. Am scris mai pe larg despre carte aici.
Îmi dau seama că am 4 doamne în listă și mă bucură mult. Știu că există și o piață destul de mare de consum pentru autoare care scriu romane mai ușurele, dar vă rog eu să încercați și recomandările mele. Ca să nu tot avem insecte în top-urile de vânzări online 🙂

2 thoughts on “Autori români descoperiți în 2017”

  1. Eu citesc acum Mara Wagner si imi place. Pe mine Inocentii nu m-a impresionat deosebit, mi s-a parut un exercitiu de autofictiune. Am descoperit anul trecut Doina Rusti, mi-a placut mult Manuscrisul fanariot si Patru barbati plus Aurelius. Am inceput recent Mata Vinerii si am abandonat-o insa. Mihai Radu, Extraconjugal, are o scriitura tare faina. Si Vlad Zografi, cu Efectele secundare ale vietii. Am pus pe lista din sugestiile tale, mi-am luat asta vara Interior zero, dar n-am ajuns inca la ea ☺

    1. Si eu vreau sa incerc Doina Rusti si ma apucasem de Zografi, dar nu am reusit sa termin Efectele Secundare. Dar e pe “to read” neaparat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *