Articole

Cărțile din 2017

Pentru mine 2017 a fost cel mai bun an în materie de cărți de până acum. Nu doar că am citit mai mult decât înainte, dar am avut parte de lecturi foarte interesante și mi-a fost extrem de greu să aleg cărți pentru un top 10. Chiar dacă a fost un an foarte aglomerat, am citit 170 de cărți (îmi propusesem 150). Nu am prea avut timp în schimb să scriu despre ele sau să mă ocup de alte proiecte mai creative, așa că cititul a fost hobby-ul meu principal.

Și pentru că îmi plac listele și statisticile, am de raportat următoarele lucruri: Am citit peste 48.000 de pagini, ceea ce înseamnă o medie de 132 pagini pe zi. Sincer, acuma când văd acest număr mă gândesc că aș putea citit lejer 200 pag/zi cu puțină disciplină și mai puține seriale/internet. Am de mulțumit unui grup de cititoare înrăite de pe facebook, de la care am aflat despre o mulțime de cărți minunate. Nu aș fi citit 38 de cărți scrise de autori români dacă nu găseam îndrumare acolo. Din cele 170 de cărți citite, 86 au fost în engleză și 87 în format ebook. Sincer, chiar mă bucur că încă majoritatea lecturilor sunt pe hârtie. Am tot timpul o carte pe telefon și citesc mult în autobus și credeam că procentul de ebook e mai mare, dar văd că abonamentul la bibliotecă m-a ajutat în acest sens. Mă mai bucură mult faptul că am reușit să citesc 70 de cărți de non-ficțiune și simt cumva că-mi diversific tot mai mult lecturile. Și pentru că am vrut să văd dacă am echilibru și când vine vorba de genul scriitorilor, m-am bucurat să văd că am citit 72 de cărți scrise de femei. Eu cred că am avut un an foarte bun și vă las mai jos lista cu lecturile mele preferate.

 1. The Power – Naomi Alderman

E clar cartea mea preferată și sper să fie tradusă și în română cât de curând. Mi s-a părut fascinantă această distopie care se petrece într-un viitor foarte îndepărtat în care femeile ajung sexul dominant și rolurile se inversează. Faptul că o parte din acțiune se petrece și pe teritoriul Republicii Moldova a făcut-o și mai interesantă J. Ah, și e și printre preferatele lui Obama.

 

 1. The Glass Castle – Jeanette Walls

Sincer nu mă așteptam să descopăr o biografie atât de șocantă. O copilărie distrusă de doi părinți inconștienți care sub scuza că nu se supun regulilor societății capitaliste, își mută copiii dintr-un loc în altul, trăiesc de pe o zi pe alta cu un tată alcoolic și abuziv. Chiar și când cei trei frați se duc la colegiu și scapă de teroarea de acasă, e doar o bucurie temporară. Am văzut și filmul și vi le recomand cu drag pe ambele.

 1. A little Life – Hanya Yanagihara

Cartea asta m-a distrus complet. Chiar n-am mai putut să citesc nimic câteva zile  după ce am terminat-o pentru că mă tot gândeam la viata lui Jude. Avem un grup de 4 prieteni, multă suferință fizică, abuzuri din copilărie, LGBT (dar nici nu ne pasă de asta prea mult pentru că sunt atât de multe alte chestii care te prind în carte încât nu stai să te gândești că oh, unele personaje sunt gay). Cred că mulți cititori s-au plâns că e exagerat de multă suferință în cartea asta, dar nu prea aveai cum să te oprești din citit.

 

 1. Small Great Things – Jodi Picoult

Până la The Storyteller, Jodi Picoul mi se părea că scrie cărți (bunicele) pe bandă rulantă, după o rețetă destul de comercială. Cartea asta mi-a demonstrat că Jodi a crescut mult ca autor. E bine documentată, nu abordează superficial problema rasei în America și te ține în suspans până la final. Chiar dacă unii cititori au zis că nu e corect din partea ei să abordeze un astfel de subiect pentru că nu are habar cum e să fii în pielea unei femei de culoare, mie atitudinea asta mi se pare prea exagerată și politically correct. Avem o asistentă de culoare care are o carieră de peste 20 de ani pe secția de nou-născuți. Și pentru prima oară în viața ei, primește ordin să nu se apropie de băiețelul unui cuplu care crede că alibi sunt rasa supremă. Apar complicații în momentul în care doar ea e lângă copil, acesta moare și ea e târâtă într-un proces care îi poate distruge complet viața.

 1. The Architect’s apprentice – Elif Shafak

Sunt câțiva autori cărora chiar vreau să le citesc întreaga operă și Elif e unul din ei. Eu o admir foarte mult pe femeia asta și am învățat multe din cărțile ei. M-am bucurat că acțiunea din această carte nu se petrece deloc în present. Mai ales că am citit-o în Cipru și a fosr fascinant să citesc despre derviși și să și văd un spectacol chiar în ziua respectivă, să citesc despre arhitectura moscheilor și să am ocazia să mă plimb printre ele. Ah, și întotdeauna sunt fascinată când descopăr cum le vin oamenilor ideile de cărți și mi-a plăcut tare mult când am aflat cum a țesut Elif povestea asta. Povestea e de pe vremea lui Soliman Magnificul și e plină de trădări, războaie, relații interzise din cauza claselor sociale diferite. Jahan e născut în India și ajunge la curtea sultanului împreună cu bunul său prieten, elefantul Chota. Povestea celor doi e înduioșătoare, iar Jahan are oportunitatea de a avansa și de a lucra alături de arhitectul principal al sultanului.

 1. The Dinner – Herman Koch

Mi-a plăcut întorsătura pe care a luat-o acțiunea cărții. Premisa e una banală, două cupluri din pătura de sus a societății care se întâlnesc la cină și povestesc vrute și nevrute. Dar pe parcurs aflăm că viețile lor sunt schimbate de acțiunile fiilor lor. În teribilismul lor, au ucis din greșeală o femeie care dormea pe stradă. E o radiografie interesantă a societății, a deciziilor pe care le luăm pentru a-i proteja pe cei dragi.

7. Little Fires Everywhere – Celeste Ng

E a doua carte a lui Celeste și mi-a plăcut mult mai mult decât romanul ei de debut (Tot ce nu ți-am spus). Și aici se concentrează pe lumea adolescenților destul de mult (poate se transformă într-o rețetă), dar i-a ieșit o poveste care te ține în suspans până la capăt. Avem de-a face cu o comunitate bogată, divizată de o decizie controversată. O mamă care și-a abandonat copilul (adoptat ulterior de un cuplu cu bani), luptă să-și ia fetița înapoi. Mia, o femeie care lucrează în casa unui cuplu bogat din acel cartier, are la rândul ei un trecut cu o poveste similară care este scoasă la iveală chiar de șefa ei.

8. The Poisonwood Bible – Barbara Kingslover

Mi-a luat un pic să mă obișnuiesc cu toate vocile din perspectiva cărora e spusă povestea, dar mi-a plăcut enorm cartea asta. Nathan (vocea lui nu e prezentă, îl cunoaștem doar din perspectiva personajelor feminine) e un preot misionar din State, care își ia soția și cele patru fete și merge în Congo să salveze sufletele bieților oameni care n-au auzit de mântuitorul omului alb. Familia o duce foarte greu acolo, dar el refuză să se dea bătut. Episodul care surprinde cel mai bine esența intervențiilor vesticilor în acește țări e cel în care Nathan organizează un mare picnic/botez pentru a-i aduce pe oameni la biserica lui. Vrea ca toți copiii din sat să fie botezați în râul din apropiere. E foarte supărat când nimeni nu merge la botez. Dar aflăm ulterior că în acel râu sunt crocodili și oamenii nu vor să riște să aibă copiii omorâți doar pentru a-l ajuta pe preot.

 1. Problema Spinoza – Irvin D. Yalom

Yalom e tot din categoria autorilor cărora vreau să le citesc întreaga opera, mai ales că e psihoterapeut și cărțile lui sunt adevărate studii clinice J. Acest roman e concentrat pe două planuri, unul din anii 1930, când Alfred Rosenberg, un nazist convins, încearcă să găsească răspunsul la o dilemă care-l macină din adolescență: cum e posibil ca Goethe, un geniu pe care el îl consideră un idol, să fi fost un admirator al lui Baruch Spinoza, un evreu inferior. Mie mi s-a părut fascinantă personalitatea lui Spinoza, care la 1600 era mult mai deschis la minte decât sunt unii oameni in 2017. Părerea lui despre divinitate, natură, faptul că a fost dispus să fie exclus din comunitate pentru a nu fi ipoctrit în acțiunile sale, toate astea m-au determinat să îl admir foarte mult.

 

 1. Grief is the thing with feathers – Max Porter

Cartea asta a fost ceva total diferit față de tot ce am citit în 2017. Am înțeles că și traducerea în română e foarte bună (Durerea e o făptură înaripată), deși mi se pare greu să traduci un text atât de poetic. Avem un tată rămas văduv cu doi băieți și o pasăre, Kra, un fel de sprijin pentru această perioadă de doliu. Mie nu mi-a venit să cred că asta e o carte de debut și am avut lăcrimat aproape tot timpul când o citeam. Știu că nu e pe gustul tuturor, dar vă rog să-i dați o șansă și să vă deschideți mintea și inima pentru ea.

2 thoughts on “Cărțile din 2017”

 1. Castelul de sticlă a fost printre preferatele mele anul trecut. Durerea e o făptură înaripată a fost o dezamăgire pentru mine, eram convină că o să îmi placă la nebunie, dar, limbajul poetico-abstract m-a îndepărtat rău de tot de trăirile personajelor. Abia aștept să citesc și eu A Little Life, este chiar prima pe listă după ce termin Atkinson-Viață după viață.
  p.s: mă mir în continuare de cât de mult ai reușit să citești într-un an

 2. Te admir foarte mult pentru disciplina ta de a citi carti, Simo … imi salvasem link-ul asta ca sa apuc sa vad ce ai scris si sa ma inspir si eu – am o parte din cartile mentionate, si unele chiar sunt on my reading list pe acest an. Sper sa am macar jumatate din sporul tau de a le citi, si chiar fara a cumpara prea multe noi. 😛 Succes si in 2018!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *