Articole

Cum hrănești o prietenie

Nu știu dacă ați urmărit seria creată de Karl Pilkington și Ricky Gervais în care Karl se tot plimba prin lume și era uimit de alte popoare, de obiceiuri, de mai tot, pentru că el era prezentat ca un om simpluț cu idei destul de fixe și reticent la schimbare. Mi-a rămas în minte o chestie pe care a spus-o când a explicat de ce nu e el sociabil. A zis omul că el are maxim 7 prieteni pentru că hei, până și Albă ca Zăpada a avut doar 7 pitici și i-au fost suficienți :))
Am stat să-mi analizez puțin relațiile după ce am observat că luni în șir sunam aceleași persoane pe care le sun de ani de zile. Da, din când în când mai apare o relație nouă de prietenie sau una contextuală, dar sunt o mână de oameni pe care pot să-i sun din senin, doar pentru că vreau să știu ce mai fac sau să le povestesc ce am mai citit.
Mi-am dat seama că în liceu și la facultate am avut relații destul de strânse cu unele persoane și încă ne mai “auzim” pe facebook, de zile de naștere sau dacă avem nevoie de ceva informații, dar nefiind hrănite constant, aceste relații se destramă ușor.
Am  două prietene cu care poate uneori nu vorbesc luni de zile, dar ne permitem să ne sunăm la orice oră și să reluăm poveștile. Dar astea sunt mai degrabă exemple de “relații la distanță” pentru că nu locuim în același oraș.
Am citit recent o carte foarte mișto și eram super entuziasmată să povestesc despre ea așa că am dat scroll prin agendă și mi-am dat seama că am fix 5 prietene cu care îmi permit să vorbesc fără să mă gândesc că “le deranjez”. Și știu, și eu am zile în care prefer să scriu pe fb pentru că efectiv simt că nu pot să vorbesc (recent de la aeroport am preferat să iau autobusul doar ca să nu fiu nevoită să vorbesc cu șoferul de taxi, chiar dacă i-aș fi spus doar adresa și m-ar fi lăsat în pace). Dar mi-am dat seama că relațiile astea trebuie hrănite constant pentru că altfel se transformă doar în “liste de mii de oameni” pe facebook. Recunosc că de multe ori mi-e greu să socializez și că prefer o carte și nu știu cum se face că limita mea e de 5-7 prieteni, dar se pare că nu pot mai mult 🙂 Și sunt curioasă voi din ce categorie faceți parte? Aveți un grup restrâns sau mare de prieteni? Preferați ieșirile în oraș sau să vă vedeți cu prietenii acasă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *