Uncategorized

Cel care cheamă câinii – Lucian Dan Teodorovici

Anul 2017 e clar pentru mine anul autorilor români. Nu știu cum s-a nimerit așa, dar cel puțin în prima parte a anului am citit o grămadă de cărți bune, scrise de autori contemporani din țara noastră. Am citit și Matei Brunul acu-s câțiva ani, roman cu care Lucian Dan Teodorovici a câștigat premiul Augustin Frățilă și m-am bucurat mult când cei de la Libris mi-au trimis cartea “Cel care cheamă câinii”.
V-am mai spus probabil că mă atrag mult titlurile cărților și de multe ori, dacă un titlu mă intrigă, nici nu vreau să știu ce gen e cartea, doar să o citesc. Și așa am avut surpriza să descopăr o carte de non-ficțiune despre o perioadă destul de complicată din viața autorului. E un fel de jurnal scris din momentul în care a fost diagnosticat cu cancer și până la finalizarea tratamentului. Poate pentru că am avut un caz asemănător în familie care a fost tratat tot la Cluj și secția de oncologie mi-e mult prea cunoscută, eu una am rezonat extrem de mult cu cartea asta și cu experiența autorului. Aș fi vrut să fie descrisă mult mai mult călătoria interioară a pacientului, dar am înțeles faptul că jurnalul a fost scris “la cald” și nu întotdeauna filosofăm sau suntem loviți de inspirație în momentele astea de cumpănă, chiar dacă așa am tinde să credem. Mi se pare că întotdeauna când suntem întrebați: “Ce ai face dacă ai afla că ai mai avea doar o zi de trăit” tindem să dăm răspunsuri destul de pompoase, pe când în realitate, mulți dintre noi ne-am petrece-o făcând lucruri absolut banale. Așa că l-am acceptat pe autor cu toate poveștile lui de “simplu muritor”, deși recunosc, aș fi vrut puțin mai mult de la această carte, mai ales pentru că îi cunoșteam potențialul din romanul “Matei Brunul”.
Pentru mine a fost o lectură interesantă, deși sunt conștientă că unele persoane nu pot citi cărți pe acest subiect. Pentru un titlul așa de intrigant aș fi vrut totuși mult mai multă substanță.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *