Uncategorized

ONGFest – Civic Break: Oricine poate să fie schimbarea pe care și-o dorește în lume!

Știu că multe povești despre voluntariat încep cu o cauză/persoană care avea nevoie de sprijin. Dar ce te faci când simți nevoia să te implici și nu știi de unde să începi? Revenisem din proiectul de voluntariat european din Cehia de ceva vreme și nu pot spune că aveam extrem de multe relații la Cluj. Era perioada vacanței de vară și știam doar că vreau să găsesc un proiect în care să mă implic 100%. Știam că vreau să fie despre copii și să aibă legătură cu educația. Așa că în era internetului, căutările mele au început în online, în 2014.

Am găsit pe un site de anunțuri, la rubrica donații, o mamă care dorea rechizite pentru fetița ei. Mi s-a părut un gest dezarmant. Să nu ceri bani, haine, ajutor pentru medicamente (ulterior am aflat că celălalt copil era bolnav), ci să ceri rechizite. De aici a pornit totul. Deja îmi imaginam zeci de copii care primesc ghiozdane pline de rechizite frumoase și se bucură de un început de an școlar așa cum merită. Eu consider că a oferi sprijin unui copil care are nevoie e un dar pe care ți-l faci ție. Așa că am vrut să împărtășesc acest dar și cu prietenii și cunoscuții din lista mea de Facebook și am creat o campanie de strângere de fonduri/rechizite ca să ajutăm cât mai mulți copii. Așa s-a născut campania “Gata de Școală!”, care în acel an a oferit 110 ghiozdane echipate copiilor din medii vulnerabile. Din acest gest mic s-a născut primul proiect al unui ONG pe care mi-l doream de mult și care derulează și astăți activități bazate pe voluntariat – Asociația Dare to Dream.

Pe lângă această campanie cu ghiozdane și rechizite, am ajuns să derulăm proiecte de educație non-formală pentru copiii din medii defavorizate, să facem cluburi de conversație în limba engleză pentru adulți și diferite proiecte de voluntariat în zona Clujului. Mie personal, voluntariatul și implicarea civică mi-au schimbat viața și mi-au adus în ea o grămadă de oameni valoroși și de copii care merită un viitor mai bun.

Și dacă tot suntem la capitotul voluntariat, trebuie neapărat să vă spun că în curând vom avea și la Cluj un eveniment care mie îmi place foarte mult și anume ONGFest.

ONGFest, cel mai amplu eveniment în aer liber dedicat societății civile din România, va avea loc anul acesta la București (17 – 18 iunie), Iași (24 iunie) și Cluj-Napoca (1 iulie). Aflat la cea de-a 8-a ediție, scopul său este de a spori numărul de cetățeni implicați activ în comunitate, de a promova spiritul asociativ și de a crește implicarea în societate a organizațiilor neguvernamentale. La evenimente sunt așteptate peste 200 de ONG-uri expozante și mai bine de 50.000 de vizitatori. Evenimentul își propune anual să fie un promotor al participării publice, al comportamentului filantropic și voluntar, dar și o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenția cetățenilor și a publicului larg.

Acest eveniment este organizat de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) și este finanțat prin Programul de cooperare Elvețiano-Român, având Kaufland România ca sponsor principal.

Mai multe informații despre eveniment puteți găsi și pe pagina lor de Facebook.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *