Articole, Uncategorized

Din Liverpool în Carpați – Arabella McIntyre-Brown

Nu știu ce de, dar de fiecare dată sunt fascinată de oamenii care decid să iasă complet din zona lor de confort și să-și schimbe viața radical. La fel de fascinată sunt de cei care decid să facă acest lucru în România rurală, mai ales dacă ei provin din țări mult mai dezvoltate ale Europei.

Arabella McIntyre-Brown este un astfel de exemplu pentru mine. La 50 de ani decide să-și vândă casa din Anglia și să se mute în satul Măgura, lângă Bran. Fără să cunoască prea bine limba, sistemul românesc cu toate hachițele lui, fără prea mulți oameni care să o poată ajuta. Dar până la urmă călătoria ei din ultimii ani și viața pe care și-a construit-o în Măgura se rezumă la oamenii potriviți pe care i-a întâlnit. Cu toate că este o fire destul de introvertită și preferă compania animalelor, cartea Arabellei dezvăluie cât de mult au ajutat-o vecinii și prietenii pe care și i-a făcut în România. De la achiziționarea dificilă a casei la reconstrucția ei, de la accidentul în care a fost implicată la internarea în spital deoarece era suspectă de Ebola. Arabella a avut mereu în preajmă persoane care să o ajute să se descurce și să ajungă să considere căsuța din Măgura ca pe un veritabil “acasă”.

Cartea Arabellei este plină de detalii din viața ei de zi cu zi, interacțiunea cu diferiți voluntari care o vizitează, relația cu vecinii sau cu oameni puțin mai oportuniști. Și nelipsitele povești despre pisicile și câini care s-au aciuat pe lângă mica ei gospodărie (un pic prea multe pentru gustul meu, dar au și ele un farmec aparte). Pe lângă detaliile despre noua ei viață, Arabella nu se sfiește să ne descrie și provocările de care a avut parte în Anglia, în special perioada dificilă de dinainte de a decide să se mute în Transilvania când a avut parte de un număr mare de decese în familie și a trecut printr-o perioadă extrem de grea. Mi-a plăcut tare mult să o cunosc prin intermediul acestei cărți, mai ales pentru că își povestește și o parte din copilărie și am simțit că pot să-mi fac o imagine mai de ansamblu și să îi înțeleg mai bine deciziile. Cartea asta ne dezvăluie viața din România cu bune și cu rele, privită din perspectiva unui străin care se îndrăgostește pur și simplu de liniștea și frumusețea satului românesc.

Eu am primit-o de la Editura ALL și o puteți achiziționa direct de pe site-ul lor.

tn1_din_liverpool_in_carpati-c1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *