Articole, Uncategorized

Sushi făcut acasă

Disclaimer: această rețetă nu se dorește a fi una făcută de bucătarii profesioniști, puteți să-i ziceți sarmale în foi de alge 🙂

Sushi face parte din categoria mâncărurilor pe care multă vreme nu le-am apreciat la adevărata lor valoare și de care acuma nu mă pot sătura. Da fapt, după cât sushi am mâncat zilele astea, cred că pot să fac liniștită o pauză 🙂

De prin septembrie voiam să încerc să fac sushi în casă, după ce am văzut diferite rețete pe internet și am început să adun ingrediente. Singura problemă e că nu găseam foi de nori (acele foi de alge în care se împachetează orezul). După Crăciun am mers la Cora și aveau. Așa că mi-am făcut provizii pentru tot anul cu foi de nori marca Blue Dragon.

De câteva luni am început să prepar ghimbir murat și să-l mănânc în loc de murături pentru că îmi place foarte muult. Iau 2 bucăți de ghimbir cât de cât drepte. Le curăț de coajă și le feliez cât mai subțire cu o ustensilă din aia de curățat cartofii. Oricum, ideea e să răzuiți sau să feliați cumva ghimbirul cât mai subțire. Apoi îl puneți într-o oală mică și acoperiți cu apă. Îl lăsați la fiert vreo 20 de minute. Eu l-am pus într-un borcănel din acela care se închide ermetic (vedeți în poză). Am preparat apoi sucul care vine pus peste el. Am folosit cantități egale de apă, oțet și zahăr. Cam o jumătate de cană sau o cană din fiecare (depinde cât de mare e borcanul). Le-am dat un clocot și am topit zahărul și apoi am turnat compoziția peste ghimbir. După ce s-a răcit un pic l-am pus la frigider. A doua zi deja se poate consuma.

Pentru sushi am luat un pachet de orez despre care zicea că e special pentru sushi, dar sunt convisă că iese și cu orez normal. Am spălat bine orezul și l-am fiert. Apoi l-am pus într-o caserolă mai lungă și am turnat peste el un sirop făcut din o lingură de ulei, 3 lg de zahăr și 100 ml oțet (de orez zic ei, de care am găsit am pus eu:) ) Acest sirop l-am pus să se încălzească  și când s-a topit zahărul l-am turnat peste orez și am amestecat bine. Acest sirop ajută orezul să stea apoi cuminte în foile de nori. Am lăsat orezul să se răcească bine și am tocat legumele. Noi nu suntem fani pește așa că am folosit doar legume. Pe Moxi l-a lovit inspirația și pe lângă tradiționalul sushi cu morcov, avocado sau castravete (sau combinații din toate), a vrut și sushi cu roșii cherry :))) Am tăiat legumele feliuțe lungi și subțiri. Am luat un covoraș din acela de bambus și l-am învelit în folie alimentară. Am pus foaia de nori într-un capăt și am pus orez pe ea cam pe 3/4 din suprafață. Pe prima foaie am pus prea mult orez și mi-a ieșit un rulou cam grăsun, dar așa învățăm 🙂 Am pus legumele și peste ele am pus niște brânză topită ca să le pot rula mai ușor și să se lege cumva de orez. Am rulat frumos foaia de nori și apoi am tăiat-o cu un cuțit curățat după fiecare felie în apă. Trebuie să fie umezit și curățat mereu ca să vă iasă rulourile frumoase. După prima foaie deja am prins mișcarea și totul a mers foarte repede. Mi-am cumpărat și pastă de wassabi, dar sincer l-am servit doar cu sos de soia și ghimbir murat. Am doar câteva poze pentru că era Ajunul Anului Nou și eram super grăbită cu pregătirile. Enjoy 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *