Articole, Uncategorized

Bibliotecara de la Auschwitz – Antonio G. Iturbe

Știu că ne prinde Crăciunul cu multe planuri de lecturi nefinalizate, dar am zis că neapărat trebuie să vă povestesc despre cartea asta. Una de 5 stele, în topul preferințelor mele din 2016. Le mulțumesc celor de la Libris care mi-au trimis un exemplar și sper ca această carte să ajungă pe listele voastre de lectură pentru că merită din plin. Antonio G. Iturbe a făcut o treabă minunată în a lua o poveste adevărată și a o transpune într-un roman de ficțiune, reușind totuși să-i păstreze nuanțele de veridicitate.

Dita are 14 ani și se află în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Pentru cei care nu sunt foarte familiarizați cu nivelul de tortură din lagărele naziste, vă pot spune că Auschwitz era o versiune “bună” și de multe ori era prezentat ca model pentru diferitele controale care apăreau. Clădirile din cărămidă și deținuți hrăniți un pic mai bine dădeau impresia că e un fel de tabără de muncă și nu un exterminator uman. Nu același lucru se poate spune și despre barăcile din lemn de la Birkenau, la câțiva kilometri depărtare. Dar să revenim la poveste. La Auschwitz, o mână de oameni i-au convins pe conducătorii lagărului să le dea voie să organizeze un fel de școală pentru copiii aflați acolo. Cu pretextul că astfel, părinții acestora vor munci mai cu spor, vor fi liniștiți, știind că cei mici se află într-un loc sigur și au activități specifice vârstei lor. Încă mă minunez că așa ceva a fost posibil, dar și mai mult mă minunez de curajul Ditei, care la doar 14 ani, a devenit bibliotecara acelui loc. Să nu vă imaginați o bibliotecă în adevăratul sens al cuvântului. Averea Ditei era formată din 8 cărți (una în rusă, una în franceză, una de matematică) și câteva cărți formate din oameni (adică oameni care știau pe de rost conținutul unor cărți). Dita trebuia să știe permanent unde sunt cărțile, să le ascundă în cazul unui control și să le păzească, înclusiv în buzunarele interioare ale hainelor. Un alt personaj absolut fascinant din roman este Fredy Hirsch, cel care se ocupă de organizarea activităților pentru copii și cel care a avut ideea organizării unui astfel de grup. Am fost absolut fascinată de el și de Dita, mai ales când am aflat că amândoi au existat în realitate și că toată nebunia pe care o credeam demnă de un film horror, a fost ceva palpabil pentru ei.

Știu că nu e în ton cu spiritul sărbătorilor, dar cred că avem mare nevoie de astfel de lecturi care să ne zguduie și să ne amintească de umanitatea din noi, care poate învinge și în cele mai teribile condiții.

bibliotecara-de-la-auschwitz

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *