Articole, Uncategorized

Despre toate alegerile din 2016

A fost un an al isteriilor. Al acelorași subiecte dezbătute și răsuflate pe facebook. Și nu, nu s-a învățat nimic de la un eveniment la altul. Cu toate că poate aveți impresia că Brexitul a fost acu-s vreo 2 ani, că Trump e deja președinte de câteva luni (nu e până pe 20 ianuarie 2017), că v-ați colorat pozele de profil în funcție de diferite atentate acu-s un deceniu, NU. Toate astea s-au întâmplat în 2016. Și da, azi a ieșit PSD-ul la alegerile parlamentare. Și da, mulți oameni nu au ieșit la vot. Nimic nou sub soare, doar o platformă pe care simțim nevoia să ne plângem constant. Eu sunt absolut pregătită ca în viața asta să prind un regim dictatorial. Poate se va întâmpla, poate nu. La cât de scurtă memorie colectivă avem, șansele sunt mari. La cât de repede ne dezbină niște diferențe de opinie, mă aștept să fiu și arsă pe rug. Nu asta contează. Ci faptul că ne lăsăm furați de aceste evenimente. Am văzut pagini oficiale ale publicațiilor care le cereau oamenilor să le dea unfriend, unlike, dacă au votat cu PSD. Deci preferăm bula asta imaginară. Să știți că sunt milioane de oameni fără facebook în România. Doar pentru că lista voastră de prieteni era plină de poze cu ștampile de vot și de oameni care au făcut campanie pentru USR, nu înseamnă că asta era realitatea. Dar voi ați crezut cu ardoare că asta e realitatea și acuma vă plângeți mai rău ca niște copii mici. Și revin din nou la problema educației. De ce nu știau bieții oameni pentru ce sunt alegerile astea? De ce e o lipsă mare de interes pentru alegeri? Pentru că nu există un minim de educație civică. Îi punem pe copii să memoreze lucruri fără să le înțeleagă și devin niște adulți incapabili să vadă semnificația acestor alegeri.

Și oameni buni, ne comportăm de parcă vine sfârșitul lumii. Nu știm să fim nici măcar un pic recunoscători că trăim într-o țară care nu e într-un conflict armat, că da, suntem săraci, dar se poate muuuult mai rău și avem mecanismele să ieșim din sărăcia asta. Sunt subiecte mult prea complexe pentru un articol de blog, dar ideea e să fim activi. Să fim buni nu doar de sărbători, să ne implicăm civic, să nu acceptăm noi la nivel micro lucrurile pe care le reproșăm dragilor aleși. Asta înseamnă să nu îl mai luăm pe “las’ că merge și așa în brațe”.

Eu nu le-am dat unfriend celor care au votat cu PSD. Și credeți-mă că guvernul tehnocrat a fost criticat masiv de ei încă de la început. Cioloș era de vină și pentru faptul că un norișor acoperea soarele sau că a apărut o groapă pe trotuatul din fața blocului lor. Singura mea dorință e să rămână la fel de critici și în noua guvernare PSD. Și să îmi umple wall-ul de statusuri în care îmi spun cât de bine le e lor acuma, cum au job-uri bine plătite și autostrăzi noi.

În rest, nimic nou sub soare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *