Articole, Uncategorized

Impresii la cald despre cartea lui Godină

M-am lăsat purtată de valul media şi am comandat cartea lui Godină. Nici eu nu ştiu ce de am făcut asta, poate ca să încerc să-mi lărgesc orizonturile în ceea ce-i priveşte pe poliţişti. După cum unii dintre voi îşi amintesc, în anul de graţie 2014 am avut parte şi de un accident (eu fiind pasagera unui taxi care a intrat pe contrasens şi s-a izbit frontal de o altă maşină) şi de furtul genţii şi al telefonului mobil (de către un recidivist, identificat ulterior de poliţie, dar care era cam periculos şi mi s-a sugerat că nu am mari şanse să obţin ceva fără ca eu şi martora minoră să plătim în alte minunate feluri). În ambele cazuri am fost târâtă pe la poliţie şi tratată ca şi cum eu aş fi făcut ceva ilegal. Pe scurt, sistemul m-a doborât şi prefer să-l evit pe cât posibil.

Sper că v-aţi făcut o mică impresie despre relaţia mea cu autorităţile şi îmi înţelegeţi reticenţa. Pe Godină l-am urmărit şi eu ca pe un fenomen social interesant, dar asta doar de când cu scandalurile şefilor săi. Şi când a apărut cartea dintr-un motiv inexplicabil am cumpărat-o.

Cartea costă 29 de Ron. Cam mult pentru nişte postări de pe Facebook adunate şi puse între două coperţi. Au fost vreo două poveşti amuzante, una la care chiar am râs…în rest, spre trista noastră soartă, am dat doar de limbajul destul de colorat al oamenilor cu care Godină a interacţionat în cariera sa. Pe mine nu mă amuză poveştile astea. Mă întristează şi mă îngrozesc.

Ce mi-a plăcut? Sinceritatea şi candoarea din povestea cu Ana, povestea cu Luca şi cea cu mama care îşi ameninţă copilul că-l dă la poliţişti. Aici au fost puţinele ocazii în care chiar am reuşit să-l cunosc pe omul Marian Godină şi să rezonez cu el. Înţeleg că din dorinţa de a face pe plac publicului şi de a fi amuzant, plăcut, uşor de vândut, a preferat să descrie tot felul de povestioare de la job. Dar partea asta în care chiar are substanţă ar fi meritat explorată mai mult. Şi atunci cartea chiar şi-ar fi meritat banii.

Nu ştiu cum va evolua fenomenul Marian Godină, nu cred că îl voi urmări în mod special, dar presimt că vom mai auzi de el. Credibilitate are, succes şi fani are, sprijin din partea mass-mediei şi a oamenilor la fel. Rămâne de văzut cât timp îi rezistă nervii să se lupte cu sistemul. Eu una îi urez succes.

979359

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *