Articole, Uncategorized

Soloviov şi Larionov – Evgheni Vodolazkin

Vodolazkin a dat lovitura cu romanul Laur. Anul trecut eram pe punctul de a pleca la Iaşi la festivalul FILIT ca să-l întâlnesc pe autor. Nu s-au aliniat planetele şi am ratat ocazia, dar de cum a apărut noul roman, Soloviov şi Larionov, i-am rugat pe cei de la Libris să mi-l trimită.

Am avut un ritm de lectură destul de haotic şi cu multe întreruperi, fapt care a afectat mult relaţia mea cu această carte. Sunt cărţi pe care le abandonez o perioadă dacă nu reuşesc să mă concentrez şi să rezonez cu subiectul şi apoi le devorez într-un weekend. Şi cred că aveam oricum aşteptările setate mult prea sus după Laur şi mi-a fost greu să mă adaptez la un subiect atât de diferit.

Soloviov este un tânăr cercetător care decide să studieze viaţa generalului Larionov. Acesta din urmă fusese comandant în Armata Albă în timpul Războiului Civil din Rusia. Cu toate că iniţial am avut impresia că este un roman istoric, este de fapt o împletire de stiluri, de date reale şi inventate şi se pune mare accent pe crearea unei atmosfere cât mai credibile, care să dea impresia că avem de-a face cu o cercetare reală.

Datele cu privire la generalul Larionov nu mi-au prea stârnit interesul. În schimb, povestea lui Soloviov ridică mult romanul şi îţi dă motive să întorci pagina cu interes. Relaţia lui cu Zoia, angajata de la Muzeul Cehov din Ialta, trimiterile la copilăria petrecută într-o haltă la kilometrul 715, sunt micile bucurii din carte. Mi-a părut rău că a trebuit să aleg cumva între cele două personaje şi să mă bucur mai mult de povestea unuia, dar în acelaşi timp, datorită lui Soloviov am citit cu plăcere cartea şi m-am bucurat de ea.

Pentru mine Vodolazkin e pe lista autorilor de la care o să încerc să citesc tot ce se traduce la noi sau ce mai găsesc măcar în engleză. Asta pentru că are un stil foarte interesant şi chiar dacă poate subiectul nu e unul care te atrage la prima vedere, şigur o să găseşti în carte ceva cu care să rezonezi.

O găsiţi la Libris cu transport gratuit, ca întotdeauna 🙂

12631418_897143553717054_3955080996908907459_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *