Articole, Uncategorized

Trece vulpea peste gheaţă?

Probabil şi voi aveţi bunici sau rude pe la sat şi mai auziţi din când în când de câte-o sărbătoare sau un obicei despre care nu ştiaţi nimic. Eram obişnuită cu asta în jurul lui Ilie, Pălie şi Foca şi nu mă aşteptam să găsesc aşa ceva chiar la început de februarie. Dar în cadrul ultimei conversaţii telefonice avute cu mama, m-a anunţat că mâine nu doar că e sărbătoare religioasă, dar că e şi ceva cu “trece vulpea peste gheaţă”.

Am sunat-o rapid pe bunica pentru lămuriri suplimentare.

  • Ce e asta cu „trece vulpea peste gheaţă”?
  • Păi e ceva din bătrâni, nu mai ştiu sigur cum era. Dacă mâine e îngheţat afară şi de exemplu mergi la vale (un râu care trece pe la noi prin sat) şi e gheaţa suficient de tare încât să poată trece vulpea peste…înseamnă că mai ţine mult iarna şi încă mai urmează zăpezi. Dacă nu, înseamnă că încet-încet, vine primăvara.
  • Dar ştii că la meteo săptămâna asta au anunţat că e mai cald şi numai de săptămâna viitoare vine iar gerul. Pe cine să cred? Vulpea sau pe Busu?
  • ..nu ştiu ce înseamnă.
  • Îţi zic eu măicuţă (aşa-i spun eu bunicii). Înseamnă că vulpea asta e cam şireată şi în plus, cu atâta încălzire globală nu ne mai putem baza pe ea.

Staţi liniştiţi. Urmează „Marţea dintre tunuri” şi alte zile pline de semnificaţii profunde pentru satele din România. Mi-a plăcut în mod special un articol citit despre Borşa în care ziceau că la ei se lucrează vara numai lunea, miercurea şi vinerea că în rest ţin sărbătoare să nu cumva să aibă inundaţii sau alte calamităţi. Pam-pam

quick-brows-fox-images-wallpapers-1.jpg

sursa foto

1 thought on “Trece vulpea peste gheaţă?”

  1. Nu cunosc expresia, nici contextul, dar ce bine că am aflat că e sărbătoare mâine. Că fix când nu trebuie mă apucă elanul gospodăresc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *