Ambasador de Brand ALLFA, Articole, Carti, Uncategorized, vALLuntar

Viaţa mea. Fragmente de jurnal – Sofia Tolstaia (vALLuntar 2)

Cei care aţi citit recenzia de ieri la cartea Dariei Donţova o să mă înţelegeţi. E greu să empatizezi cu o persoană care are stări permanete de melancolie, de depresie, de plictis, după ce ai citit aventurile Evlampiei. Mi-a luat un pic de timp să mă acomodez cu stilul Sofiei Tolstaia, să citesc despre problemele din viaţa de zi cu zi pe care uneori le exagera, să încerc totuşi să o înţeleg şi să nu compar personajul anterior (fictiv) cu ea (nevasta lui Lev Tolstoi). După ce am trecut peste acest hop, cartea am citit-o foarte uşor. E păcat că în unii ani a notat în jurnal foarte puţin sau chiar deloc şi am pierdut multe detalii. Mi-ar fi plăcut să citesc în paralel şi jurnalul lui Tolstoi ca să le compar. Există inserate unele pasaje şi din jurnalul lui şi din câte am văzut cei doi aveau destul de multe conflicte şi opinii contradictorii. Pe de o parte aveam impresia că cei doi au avut o căsnicie plină de iubire şi că se completează, iar pe de altă parte aveam impresia că trăiau în conacul ăla mare fiecare cu treaba lui (ea părea mai degrabă o secretară care tot transcria operele lui).

Relaţia Sofiei cu copiii mi s-a părut ciudată. E drept că nu vorbeşte constant despre ei şi nu îţi poţi da seama din carte despre viaţa fiecăruia. Dar vorbeşte constant despre faptul că nu a putut trece peste moartea unuia dintre copiii şi de multe ori aduce în discuţie ideea sinuciderii pentru a fi alături de copilul pierdut. De multe ori mi s-a părut rece faţă de copiii mai mari şi nu am reuşit să înţeleg din jurnal care erau motivele.

Relaţia cu Lev Tolstoi nu am reuşit s-o pricep. Dar vă spuneam că mi-a stârnit curiozitatea să citesc şi jurnalele lui pentru a pune cap la cap impresiile celor doi. Din câte am înţeles, Sofia era foarte deranjată de trecutul amoros al lui Tolstoi şi mai ales de faptul că acum, după ce a experimentat din toate, vrea să impună familiei un stil de viaţă drastic. Am tins să-i dau dreptate Sofiei în legătură cu acest subiect. Ea chiar îi spunea la un moment dat lui Tolstoi că nu i se pare corect faptul că el a trăit o tinereţe în huzur şi acum vine să impună reguli şi să îi reproşeze ei anumite comportamente (în condiţiile în care ea a dus o viaţă liniştită şi cumpătată). Eh..nu-mi plac mie oamenii care trec dintr-o extremă în alta. M-a intrigat şi conflictul cu Biserica pe care l-a avut Tolstoi şi secta care s-a format în jurul ideilor sale despre religie. Cu siguranţă o să caut mai multe informaţii despre asta şi o să vă ţin la curent:D

Vă recomand cu mare drag cartea asta. Sunt sigură că o să vă stârnească interesul şi vouă pentru Tolstoi şi opera lui.

Cartea asta şi cea a Dariei Donţova au fost cele 2 alegeri pe care mi le-a trimis Loredana special pentru campanie. Sunt extrem de încântată de alegerile mele şi vi le recomand încă o dată:) Staţi liniştiţi, mai am câteva recenzii în trăistuţă pentru restul campaniei.

Pentru cei care mai aveţi un pic de timp şi nu aţi comentat, ne mai trebuie câte un  comentariu două la “Manichiură pentru mort“, “Omul invizibil” , “Dezgheţul” “Împăratul tuturor bolilor” şi “Oi înfuriate

Anul acesta, în cadrul campaniei vALLuntar 2, bloggerii şi cei care vor comenta la recenziile lor au ocazia de a face o faptă bună pentru mediul înconjurător cu sprijinul Editurii ALL şi ROMSILVA. Detaliile complete ale campaniei le găsiţi aici. Ceea ce e important de ştiu e că pentru fiecare recenzie trebuie strânse minimum 15 comentarii. Astfel, recenzia plus cele 15 comentarii vor echivala cu un copac plantat în cadrul acestei campanii. Comentariile extra de la fiecare recenzie se vor cumula cu altele şi vor fi plantaţi copăcei şi pentru ele.

tn1_viata_mea._fragmente_de_jurnal

0 thoughts on “Viaţa mea. Fragmente de jurnal – Sofia Tolstaia (vALLuntar 2)”

 1. Ca de obicei ai facut doar alegeri interesante, Simona. Felicitari
  Mi-ar placea sa ne tii la curent si cu “parerea” lui Tolstoi.
  inainte a a iti forma o parere este bine sa asculti ambele parti 😉

 2. am citit despre sotia lui Tolstoi ca s-a transformat f. mult de-a lungul timpului. tanara fiind, l-a sprijinit pe Tolstoi in munca lui, facea munca de secretariat si documentare pentru el, dar nasterea copiilor (cica 19 au fost, doar 13 au trait) a schimbat-o profund iar relatia dintre cei 2 soti s-a deteriorat cumplit.

 3. autori rusi am citit in facultate si de atunci i-am cam evitat,, cred ca am mers alaturi de curentul filo-englez. acum dupa ce-am citit recenzia ta, am ramas pe ganduri. poate ar fi timpul sa mai schimb registrul 🙂

 4. Imi inchipui ca nu este usor de trait cu un artist, mai ales unul celebru si iubit inca din timpul vietii, cum era Tolstoi, dar ma gandesc si ca intr-un jurnal scrii mai ales cand esti deprimata sau ai probleme si vrei sa “gandesti” lucrurile pe hartie. La fel cum faci poze cand esti fericita, incantata, ai succes, nimeni nu sta sa se fotografieze in noptile de plans sau dupa pierderea slujbei.

 5. O voi citi, dar abia dupa de pun mana pe trilogia lui autobiografica, pe care mi-a recomandat-o Vladen. Asa ii voi putea intelege mai bine pe amandoi.

 6. Am urmarit pe Viasat History un documentar despre viata intortocheata a lui Tolstoi, din care trebuie sa recunosc ca nu am citit decat niste fabule. Daca ma prinde la un moment dat pasiunea pentru memorialistica, poate am sa o citesc si pe doamna Tolstaia.

 7. pfuu, Sim Sim, mereu aduci ceva nou din trastuta ta….recunosc, nu am citit nimic de Tolstoi..mereu mi s’a spus ca e greoi,poate intr’o zi am sa’mi fac curajul!spor la copacei!

 8. Chiar zilele trecute am vazut la biblioteca “Jurnalul” lui Lev Tolstoi si ma gandeam sa imprumut cartea. Stiam si de jurnalul sotoiei lui, insa parca as vrea sa citesc mai intai ceea ce a scris el si apoi ce a scris ea. In asa fel as putea face o comparatie 🙂

 9. Ah, de ce nu oi fi cerut eu cartea asta oare? :)) Pare foarte faină, am răsfoit-o de ceva vreme și am uitat de ea, acum mi-am amintit.

 10. cartea asta chiar imi doresc sa o citesc. ma fascineaza scriitorii rusi si as vrea sa aflu mai multe despre viata lor personala. multumesc de recomandare

 11. Habar nu aveam ca si sotia lui Tolstoi a publicat o carte. Ar fi interesant cum propui tu, sa fie citite jurnalele celor doi in paralel. Spor la copacei iti doresc.

 12. Cred ca i-a fost destul de greu sa traiasca langa un barbat atat de celebru si dificil din cate se pare. Felicitari celor de la ALL pentru campanie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *