Articole, Bucatarim, Uncategorized

Pacheţele din foi de orez

Am văzut acu-s câteva săptămâni un video în care se preparau pacheţele din foi de orez şi am rămas fascinată. Nu-mi puteam închipui cum reuşeşte foaia aia de orez să se înmoaie şi să devină atât de uşor de împachetat. Când le-am văzut în Cora, chiar dacă mi-a venit un pic greu să dau 11 lei pe un pachet  am zic că sunt tare curioasă ce va ieşi. Până la urmă sunt tare încântată de foile de orez pentru că în pachet sunt 33 de foi şi eu am folosit în weekend doar 10 aşa că am făcut o afacere bună. Am văzut o variantă de reţetă pe pachetul cumpărat, mai ştiam eu ceva de pe net..şi până la urmă tot cum mi-a plăcut mie am făcut.

Am pregătit umplutura: am tocat cam 250 g carne de porc (acuma sincer..eu doar aproximez…vedeţi şi voi cam cât vi se pare că ar fi în vasul din poză) pe care am prăjit-o un pic înainte pentru că mă temeam că doar din prăjitul pacheţelelor nu va fi suficient.

După ce s-a răcit am amestecat-o bine cu un morcov ras şi un jumătate de gogoşar mare tot ras. Am adăugat un ou bătut şi câteva linguri de sos de soia, plus sare şi piper. Am tot gustat, tot amestecat, tot condimentat până am zis: EVRIKA! Asta e compoziţia mea.

 Am pregătit un vas cu apă rece (nu am poze cu scufundatul foilor din motive tehnice..am doar 2 mâini:). Am luat o foaie de orez, am scufundat-o în apă până am simţit că e suficient de moale încât să nu am probleme cu ea la împachetat (adică am vrut sa fie foarte moale) şi am aşezat-o întinsă bine pe un blat de lemn. Am pus cam o lingură de umplutură într-un capăt şi am rulat normal până pe la mijloc, după care am împachetat marginile şi am rulat până la final (cam ca la sarmale). Pacheţelele le-am pus la prăjit în ulei încins până s-au rumenit pe ambele părţi. Unele recunosc că nu prea s-au rumenit dar au fost la fel de bune:)

Alături de pacheţele am făcut şi o bramboraka. Mâncarea asta super simplă a rămas micul nostru dejul preferat din Cehia şi am zis că ar merge bine la masa asta. “Brambor” înseamnă cartof in ceha aşa că vă daţi deja seama cam cu ce e. Am răzălit 3 cartofi şi am bătut 2 ouă ca pentru omletă. Am amestecat totul bine alătură de o lingură de făină, am condimentat cu sare şi piper şi am pus la prăjit în tigaie 2 porţii separat. Ideea e să distribuiţi compoziţia uniform şi să nu fie prea subţire foaia. O lăsaţi 2-3 minute neatinsă ca să nu se rupă, după care o puteţi întoarce ca pe o clătită.

 Moxi nu a avut răbdare să aştepte pacheţelele şi a mâncat o parte din bramboraka lui asezonată cu somon şi gogoşar.

 Eu am servit-o aşa (cu un pic de sos tartar..obsesie tot de la cehi preluata):

La următoarele pacheţele o să folosesc şuncă probabil pentru că nu sunt aşa mare fan carne tocată şi pentru că mi-s curioasă în ce combinaţii le-aş mai putea servi.

0 thoughts on “Pacheţele din foi de orez”

    1. eh..asa ii zice la ei..si o vand la chioscuri din astea de fast food..dar e super uleioasa..si de aia am decis sa o fac eu acasa:) ca e mai buna..o sa incerc cu patrunjel mersi de sugestie.

  1. La noi cartofii razuiti in tigaie se numesc rosti si am avut impresia ca sunt o specialitate elvetiana :)) Dar dupa ce am gasit micii la sarbi, nu mai cred in mancarea traditionala, ci doar preferinte culinare locale 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *