Articole, Bucatarim, Uncategorized

Chiftele speciale

Datorită minunatei zicale folosită cam o dată pe săptămână de unul dintre noi „aş mânca ceva special”.. a venit rândul meu. Cu surle şi trâmbiţe am aşteptat să iasă din cuptor…chiftelele cu ananas:).

Poate o să vi se pară ciudată combinaţia între dulce şi sărat..între carne şi fructe…aşa am zis şi eu acu-s vreun an când am încercat prima dată reţeta. Dar mi-a plăcut la nebunie şi de atunci are statut de „ceva special”. Reţeta v-o spun pe scurt..şi cu cantităţile aproximate. Am avut un pic de carne tocată…cred că vreo 300 de grame, pe care am mai maruntit-o în roboţel pentru că am o obsesie să fie chiftelele fine. Am adaugat după ochi nişte pesmet şi vreo 2 linguri de sos Worchestershire. Reţeta originală ar fi şi cu usturoi..şi la final date chiftelele prin susan…dar am decis că sunt bune şi fără.  Le-am pus într-o tavă şi le-am lăsat la cuptor cam 30 de minute.

Sucul de la compotul de ananas se pune într-un vas mic, se pune pe foc şi se adaugă 100 g de zahăr tos. Se mai pun 2 linguri de amidon, 3 linguri de sos de soia şi 2 linguri de sos Worchestershire. Amestecăm până se leagă sosul…să fie cam ca o gelatină..şi-l punem peste chiftelele din cuptor. Drept să vă spun cantitatea asta de sos e cam pentru un kg de carne tocata…dar mie îmi place muuult. Sosul o să se lege repede după ce adăugaţi amidonul aşa că aveţi grijă să nu-l ţineţi prea mult pe foc. Culoarea o să fie asemănătoare cu cea a caramelului.

Adăugăm peste şi bucăţi de ananas şi mai lasam 10 minute la cuptor. Eu le servesc cu orez şi cu o salată de morcovi răzăliţi cu măr şi roşii.

Trebuie să multumesc ajutoarelor mele de nădejde în bucătărie: mănuşa cu văcuţe şi chibritele extra lungi care m-au salvat când nu mergea aprinzătorul.

        

0 thoughts on “Chiftele speciale”

  1. imi plac chibritele. Adica cutia, mi se pare super! Eu nu prea mai am cutii d-astea pentru ca le folosesc doar la aprinsul lumanarilor parfumate, altfel sistemul de aici este complet electric. Deh, traiasca energia atomica.
    Imi plac si chiftelele, iar de cand merg cam o data pe luna la Ikea pentru portia de chiftele cu “dulceata” nu ma mai degranjeaza combinatia. Iar salata e super!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *